Am început să cochetez cu dansurile latino și cu dansul sportiv în paralel, în urmă cu aproximativ un an. Pentru un om care nu a făcut mișcare în toată viața lui și nu știe ce înseamnă „să-ți schimbi greutatea de pe un picior pe altul”, primele luni au fost incredibil de haotice. Când m-am dezmeticit puțin, am decis că-mi place salsa și vreau să știu să dansez. Zis și făcut (sau cel puțin așa am avut impresia atunci, în mintea mea de începătoare naivă).
 
Am început să învăț aproape mecanic figurile de la cursuri, inclusiv ordinea în care erau predate (Ok, acum vine figura X, urmată de figura Y... aaah?! Stai! Ce face partenerul?! El nu știe că după figura Z urma figura A?!). După o scurtă perioadă, știam cam toate figurile predate și repetate non-stop la sală și eram tare mândră de mine că pot să anticipez orice mișcare a băiatului și să plec singură într-o piruetă, fără să fie nevoie ca el să tragă de mine (NIMIC MAI GREȘIT, DRAGI ÎNCEPĂTOARE!).

Dans la scoala de dans Oportunidad

După câteva luni de pauză, am reînceput dansurile latino (cursuri de salsa, bachata si kizomba) în Universul colorat de la Oportunidad, unde am dat de câțiva oameni frumoși, care au avut grijă să-mi demonteze tot ce credeam eu a  fi „cunoștinte despre salsa”. Aici am descoperit concepul de „lead and follow” și de ce este atât de important în dansul social să înțelegi lead-ul băiatului și să te lași condusă. Dansul este minunat atunci când simți și trăiești piesa, nu când te transformi într-un mini-roboțel care execută pe „pilot automat” 15 figuri în 3 minute.

M-am văzut nevoită să șterg cu un burete tot ce învățasem și să o iau de la capăt. Pentru început, mi s-a explicat care este poziția corectă a mâinilor, apoi cât de important este să urmezi principiul „lead and follow” și că doar astfel poți dansa relaxat cu oricine, oricând, indiferent dacă ați făcut sau nu cursuri la aceeași școală de dans și cunoașteți sau nu aceleași „figuri”. Odată înțelese aceste concepte de bază, am început să continuu ascensiunea mea în salsa și am decis să încep cu pași mici și să completez cu câte un ingredient nou când simt eu că sunt pregătită.

Primul pas: am început să fiu atentă la muzică și să-mi număr timpii în gând.

Al doilea pas: când am văzut că începe să iasă, am început să fiu atentă la postură, în special la spate, să fie întotdeauna drept  și la coate, să fie orientate către jos (pentru că avusesem experiența anterioară de a-i căuta și găsi nasul partenerului cu-n cot, în timpul dansului).

Al treilea pas: mi-am dorit să învăț să fac styling. Acesta a fost ingredientul care a condimentat aventurile mele în lumea dansului social. La început am „furat” două mișcări care mi-au plăcut, până când cineva mi-a spus că sunt prea senzuale și m-a inhibat. La naiba, styling-ul nu e pentru mine, nu mai fac in viața mea, mi-am zis! Dar nu m-am lăsat bătută așa ușor și am decis să învăț alte mișcări, cum ar fi ridicatul mânuței în formă de copăcel în momentul în care băiatul face un cross body cu întoarcere. A ieșit prima oară, yeey, ce mândră sunt de mine! A ieșit și a doua... a treia oară, în schimb, am reușit să-i dau un dos de palmă peste față instructorului, cu toată forța mea. M-am blocat din nou și, pentru a doua oară, mi-am zis că styling-ul nu e de mine și că nu mai fac! Dar ce credeți? Am continuat! Cu mâini întinse și degete drepte (elemente inspirate din dansul sportiv, recunosc), până când am reușit performanța de a-i băga două degete în ambii ochi unui coleg care a avut ghinionul de a dansa în spatele meu... Plus multe alte mici accidente, pe care acum nu mi le mai amintesc.

Ajutor, ce mă fac?!  Sunt prea multe detalii la care trebuie să fiu atentă în același timp, atenția mea distributivă e depășită, iar creierul meu o să se scurtcircuiteze în curând: să fiu pe muzică, să dau câtă tensiune e nevoie, să fiu atentă la postură, la poziția brațelor (mai ales la coate), să fac și styling și în același timp să mai am și grijă să nu accidentez pe nimeni în jurul meu! Totul pe doar 8 timpi!!

cercelPentru că mă străduiam prea mult să mă concentrez asupra celor mai sus menționate, am început să le fac praf pe toate. Uite, am postura corectă și am făcut și styling (wow, I’m that good!), dar tensiunea lipsește cu desăvârșire și linia mea s-a dus naibii după două piruete sau mi-am pierdut echilibrul și până să se întoarcă partenerul cu fața către mine, eu am ajuns deja în celălalt capăt al sălii. Ok, acum să ne concentrăm pe tensiune! Ah, dar stai! Am pierdut timpul și sunt undeva pe lângă muzică, într-un univers paralel. Mamă, și ce stop mișto am ratat! Puteam să fac și eu o mișcare cu stil, ceva! Asta e, poate data viitoare!

Am continuat așa o perioadă, dansând încordată și cu teama de a nu strica figurile partenerului sau de a nu-l răni (la propriu, nu mă refeream aici la vreo inimă frântă) sau de a nu ieși de pe muzică, până în momentul în care am avut o revelație: dansul e un fel de poezie transmisă de corp prin mișcări, ar trebui să spună o poveste, să te relaxeze și să-ți umple sufletul de bucurie, nu de frustrări!

Atunci am început să mă relaxez, să trăiesc muzica și să zâmbesc! Ups, mi-am călcat partenerul (sau, mai rău, i-am dat una peste nas în timp ce dansam). Ei, asta e! Eu sunt relaxată, el e relaxat, îî zâmbesc cum știu eu mai frumos și îmi cer iertare, iar el îmi zâmbește înapoi. Văd că funcționează! Dansul nu a fost nicicând mai spectaculos și mai plin de culoare! Mișcările curg una după alta, eu mă simt minunat, iar partenerul la fel, îmi zâmbește în continuu, iar asta nu poate decât să-mi facă seara mai frumoasă și să mă facă să uit de ziua stresanta pe care am avut-o!

În loc de concluzie am un sfat pentru voi, dragi începători:  relaxați-vă și zâmbiți cât puteți de mult și cum știți mai frumos! Restul vine de la sine! :)

Un articol de Alexandra Cercel.

 

Oportunidance

DANCE YOUR WAY TO OTHER CULTURES
  • Scoala de dans Oportunidad, alaturi de institutii europene de prestigiu, va propune un proiect european unic!
  • Toate cursurile video sunt gratuite si inregistrate prin proiectul "Oportunidance".

Afla mai multe 

Cine Este Online

Avem 45 vizitatori și nici un membru online

Incepatori video

Cursuri video gratuite pentru incepatori.

Intermediari video

Cursuri video gratuite pentru intermediari.

Avansati video

Cursuri video gratuite pentru avansati.