Salsa Cubana

Venit dintr-o tara cu oameni veseli si creativi, stilul cubanez este unul din cele mai savuroase din familia salsa. Mai mult decat atat, salsa cubana este expresia unei forme de cultura sociala populara. Cubanezii gandesc despre dansul lor ca fiind o parte a vietii proprii cotidiene, o valoare sociala si culturala, totul fiind centrat in jurul exceptionalei muzici aferente. 

Salsa cubana moderna se danseaza "on 1". Spre deosebire de L.A. Salsa sau N.Y. Salsa, care se danseaza "pe linie", calsa cubana se danseaza "pe rotund". Adica miscarile sunt incadrate intr-un cerc.

Salsa cubana traditionala se danseaza "pe muzica" sau "pe contratimp", ceea ce se traduce prin lipsa numaratorii. Dansatorul merge o data cu ritmul clavelor (instrument de baza in percutia salsa) si nu are de ce sa numere de la unu la opt sau de la unu la patru. Daca el paseste cu instrumentul, atunci o face bine. Evident, daca nu ai o cultura muzicala solida, este greu sa deosebesti un anumit instrument de percutie. Cei care au adus spre America si Europa stilul cubanez, s-au lovit de aceasta problema cand au incercat sa predea si rezolvarea s-a gasit in introducerea numaratorii. Prin urmare, de la "pe muzica" s-a trecut la "pe timp". Initial, s-a dansat "pe 3" (chiar si acum se mai pastreaza sporadic acest obicei), apoi s-a trecut "pe 1" - adica piciorul barbatului este in fata pe timpul respectiv.


La cerere, scoala de dans Oportunidad organizeaza workshop-uri si cursuri particulare sau intensive de Salsa Cubana.